top of page

Бели пари за черни дни

Тъй като това бе много желана тема, реших да хвърля малко светлина върху нея. Спешния фонд изцяло зависи от Вашия стандарт и начин на живот, но ще се опитам да намеря този баланс за човека от средната класа!



Кеш, в брой и на ръка!


Животът в днешната дигиталната ера, където повечето плащания зависят от технологиите, понякога може да Ви постави в много неудобна ситуация. Веднъж на каса в хипермаркет обявиха че, преустановяват плащанията с карти и видях как около 30% от хората просто оставиха покупките си и напуснаха магазина, тогава се запитах:


Всички те бяха приключили с покупките си и просто ги зарязаха, загубвайки времето си?

Времето е нашият най-ценният ресурс, освен ако не можете купите нечие време. Имайки предвид ежедневните ситуации, в които можете да попаднете, бих казал че за възрастен човек 200 лева са абсолютно достатъчни, за да платите сметката си в ресторанта, магазина, да вземете такси и дори да си наемете стая в хотел за през нощта. Банкноти от по 100 лева не са предпочитани за плащания в брой, затова препоръчвам те да бъдат разделени на девет банкноти от по 20 лева и четири от по 5 лева.


Перфектната сума джобни за тийнейджър би била 38 лева, разделени на една банкнота от 20 лева, банкнота от 10 лева, банкнота от 5 лева и останалата част от монети от по 1 лев. Идеята тук е да можете да създадете почти всяка сума от 1 лев до 38 лева. Били ли сте в кафене със съучениците си, опитвайки се да платите своя дял от сметката? Помня този кошмар винаги един или двама бяха прецакани. Сумата от 38 лева би била достатъчна, за да платите за кафето си и също така ще Ви позволи да вземете такси до всяка точка на града.


Спешен фонд


Бели пари, за черни дни. Ако искате да намалите загубите от инфлацията, можете да отидете една крачка по-напред и да ги инвестирате в нискорискови инвестиции бих препоръчал тези, които позволяват бърз достъп до тях. Когато пътувам в чужбина, предпочитам да имам достъп до тези средства, просто за всеки случай. Въз основа на възрастта, разделих в четири групи сумата, която би трябвало да можете заделяте месечно на определена възраст:

  • От 25-годишна възраст до 34, би трябвало да може да заделяте по 56 лева месечно

  • От 35-годишна възраст до 44, би трябвало да може да заделяте по 100 лева месечно

  • От 45-годишна възраст до 54, би трябвало да може да заделяте по 112 лева месечно

  • От 55-годишна възраст до 64, би трябвало да може да заделяте по 100 лева месечно

Натрупаната сума ще бъде достатъчна, за да покрие спешна медицинска помощ, ремонт на дома или спад в доходите, когато е необходимо. Никога не е късно да започнете да заделяте, затова съвет ми е, ако искате да изградите такъв фонд не се стресирайте прекалено много и просто започнете от сегашната Ви възрастова група. За тези, които живеят в Европа, ще препоръчам същата сума, но в евро и за тези в САЩ в долари.


bottom of page